Neder-Betuwe Leidend in Aantal Aardgasvrije Woningen in Nederland

17 mrt , 4:30 Nieuws
image 20 674486d684173

Neder-Betuwe: Pionier in Aardgasvrije Woningen

In de gemeente Neder-Betuwe is het aantal woningen zonder aardgasaansluiting aanzienlijk gestegen in het afgelopen jaar. Op 1 januari 2024 was maar liefst 18 procent van de huizen aardgasvrij, een toename ten opzichte van het voorgaande jaar waar dit percentage op 17 lag.

Voorsprong op Vergelijkbare Gemeenten

Met deze cijfers loopt Neder-Betuwe voor op vergelijkbare gemeenten. In vijftien gemeenten die het meest op Neder-Betuwe lijken, is slechts 15 procent van de woningen aardgasvrij. Deze ontwikkeling benadrukt de positieve stappen die de gemeente zet richting een duurzamere toekomst.

Belangrijke Stappen naar Klimaatdoelen

De transitie naar aardgasvrije woningen staat centraal in het Nederlandse klimaatbeleid. In 2030 dienen anderhalf miljoen huizen aardgasvrij te zijn of goed genoeg geïsoleerd om de gaskraan te sluiten. Neder-Betuwe streeft ernaar om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn, waarmee de gemeente ambitieuze doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeheersing.

Subsidies en Innovatie

De implementatie van warmtepompen speelt een cruciale rol in de verduurzaming van bestaande woningen. In het afgelopen jaar hebben 110 huiseigenaren in Neder-Betuwe subsidie ontvangen voor de installatie van warmtepompen, volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Analyse van Aardgasvrije Huizen

Om het aantal aardgasvrije huizen in kaart te brengen, analyseerde prijsvergelijker Slimster het verschil tussen het aantal stroom- en gasaansluitingen in Neder-Betuwe. Deze methode geeft inzicht in de voortgang van de transitie naar duurzamere energiebronnen binnen de gemeente.

Vergelijking met Andere Gemeenten

Door de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn vijftien gemeenten geselecteerd die het meest overeenkomen met Neder-Betuwe. Door deze vergelijking wordt de positie van Neder-Betuwe binnen het landschap van duurzaamheid en energietransitie verder belicht, waardoor de focus op de voortgang en prestaties van de gemeente wordt versterkt.